Cum te imbraci pe munte?

  • Imbracamintea
Probabil ai auzit de regula celor 3 straturi, iata mai jos despre ce este vorba.
Stratul 1 se refera la hainele care intra in contact direct cu pielea. Atunci cand facem efort corpul transpira, iar acest strat este elementar in eliminarea ei. Se recomanda ca articolele (tricouri, bluze sau pantaloni de corp) sa fie confectionate din materiale sintetice. Acestea au proprietatea de a se usca repede eliminand transpiratia. Niciodata sa nu folosim haine din bumbac deoarece  acesta retine transpiratia si se usuca foarte greu.
Stratul 2 este reprezentat de o bluza de diferite grosimi. Are rol de a ne proteja din punct de vedere termic si favorizeaza eliminarea transpiratiei. Cel mai potrivit material din care sa fie confectionata se numeste polar sau fleece. Acest material este moale, pufos, tine de cald si lasa corpul sa respire.
Pantalonii sunt confectionati in general din materiale sintetice care permit evaporarea transpiratiei si au o flexibilitate ridicata. Este important sa nu fim incomodati cand ridicam piciorul mai sus sau sa facemun pas mai mare      
Stratul 3 ne protejeaza de vant si/sau precipitatii. Pentru vant poate fi suficient un windstopper confectionat din softshell iar pentru precipitatii este necesara o geaca sau jacheta cu membrana impermeabila. Jachetele sunt mai subtiri fiind folosite atunci cand nu este foarte frig. Gegicile au si rol de protectie termica pe langa caracteristica impermeabila.
Suprapantalonii se folosesc pentru protectia impotriva precipitatiilor deoarece au membrana impermeabila si se iau peste pantalonii de drumetie.
  • Incaltamintea.
In opinia noastra, reprezinta cel mai important element din echipament
Exista 3 categorii de incaltaminte:
– pantofi de trekking – pantofi sport cu talpa aderenta folositi in general pentru alergare de catre persoane cu gleznele antrenate;
– semighete – putin mai inalte decat pantofii de trekking dar nu acopera glezna;
– ghete sau bocanci – acopera glezna si o protejeaza de luxatii in cazul in care calcam stramb.
Pentru persoanele care nu merg lunar pe munte se recomanda bocancii, deoarece mentin glezna dreapta atunci cand calcam intr-o parte.
In functie de anotimp bocancii sunt de mai multe tipuri:
– bocanci de vara – principala caracteristica o reprezinta talpa moale care se muleaza pe teren;
– bocanci de iarna – au talpa rigida pe care se pot fixa coltarii si un strat ce protejeaza termic;
– bocanci de trei sezoane – au talpa semirigida. Pot fi folositi atat vara cat si iarna pe trasee usoare fara inclinatie mare si cand nu este foarte frig.
  • Accesorii
Aici putem discuta de o multime de echipamente, insa le amintim pe cele mai importante.
  • Rucsacul – este de mai multe dimensiuni si se recomanda alegerea lui in functie de cat echipament avem de carat.
Pentru excursiile de o zi este suficient un rucsac de 30-40 de litri. Pentru cele de doua zile 50-60 de litri. Pentru excursiile cu cortul unde sa sta mai mult de 3 zile, este necesar un rucsac de 70-90 de litri.
  • Parazapezile – se recomanda iarna cand este zapada pentru a nu iti intra in bocanci. Cand nu este zapada protejeaza pantalonii de noroi. Cand ploua ajuta sa nu intre apa in bocanci. Cand purtam pantaloni scurti ne protejeaza de urzici, spini, crengi, etc.
  • Coltarii – se folosesc iarna pe portiuni unde se formeaza gheata.
  • Betele de trekking – ajuta foarte mult la urcare cat si la coborare pentru atenuarea presiunii pe articulatii.
  • Frontala (lanterna) – se recomanda sa o avem mereu la noi pentru orice eventualitate.
  • Pelerina de ploaie – este cea mai ieftina alternativa a hainelor impermeabile.

Multumim,
Echipa eCalator.ro