Cum te imbraci pe munte.

  • Îmbrăcămintea

Probabil ai auzit de regulă celor 3 straturi, iată mai jos despre ce este vorba.

Stratul 1 se referă la hainele care intră în contact direct cu pielea. Atunci când facem efort corpul transpiră, iar acest strat este elementar în eliminarea ei. Se recomandă că articolele (tricouri, bluze sau pantaloni de corp) să fie confecționate din materiale sintetice. Acestea au proprietatea de a se usca repede eliminând transpirația. Niciodată să nu folosim haine din bumbac deoarece  acesta reține transpirația și se usucă foarte greu.

Stratul 2 este reprezentat de o bluză de diferite grosimi. Are rol de a ne proteja din punct de vedere termic și favorizează eliminarea transpirației. Cel mai potrivit material din care să fie confecționată se numește polar sau fleece. Acest material este moale, pufos, ține de cald și lasă corpul să respire.

Pantalonii sunt confecționați în general din materiale sintetice care permit evaporarea transpirației și au o flexibilitate ridicată. Este important să nu fim incomodați când ridicăm piciorul mai sus sau să facem un pas mai mare      

Stratul 3 ne protejează de vânt și/sau precipitații. Pentru vânt poate fi suficient un windstopper confecționat din softshell iar pentru precipitații este necesară o geacă sau jachetă cu membrană impermeabilă. Jachetele sunt mai subțiri fiind folosite atunci când nu este foarte frig. Gegicile au și rol de protecție termică pe lângă caracteristică impermeabilă.

Suprapantalonii se folosesc pentru protecția împotriva precipitațiilor deoarece au membrană impermeabilă și se iau peste pantalonii de drumeție.

 

  • Încălțămintea

În opinia noastră, reprezintă cel mai important element din echipament

Există 3 categorii de încălțăminte:

– pantofi de trekking – pantofi sport cu talpă aderența folosiți în general pentru alergare de către persoane cu gleznele antrenate;

– semighete – puțin mai înalte decât pantofii de trekking dar nu acoperă glezna;

– ghete sau bocanci – acoperă glezna și o protejează de luxații în cazul în care călcăm strâmb.

Pentru persoanele care nu merg lunar pe munte se recomandă bocancii, deoarece mențin glezna dreaptă atunci când călcăm într-o parte.

În funcție de anotimp bocancii sunt de mai multe tipuri:

– bocanci de vara – principala caracteristică o reprezintă talpa moale care se mulează pe teren;

– bocanci de iarnă – au talpă rigidă pe care se pot fixa colțarii și un strat ce protejează termic;

– bocanci de trei sezoane – au talpă semirigidă. Pot fi folosiți atât vara cât și iarna pe trasee ușoare fără înclinație mare și când nu este foarte frig.

  • Accesorii

Aici putem discuta de o mulțime de echipamente, însă le amintim pe cele mai importante.

 

Rucsacul – este de mai multe dimensiuni și se recomandă alegerea lui în funcție de cât echipament avem de cărat.

Pentru excursiile de o zi este suficient un rucsac de 30-40 de litri. Pentru cele de două zile 50-60 de litri. Pentru excursiile cu cortul unde se stă mai mult de 3 zile, este necesar un rucsac de 70-90 de litri.

 

Parazapezile – se recomandă iarnă când este zăpadă, pentru a nu îți intra în bocanci. Când nu este zăpadă protejează pantalonii de noroi. Când plouă ajută să nu între apă în bocanci. Când purtăm pantaloni scurți ne protejează de urzici, spini, crengi, etc.

Colțarii – se folosesc iarna pe porțiuni unde se formează gheață.

Bețele de trekking – ajută foarte mult la urcare cât și la coborâre pentru atenuarea presiunii pe articulații.

Frontală (lanternă) – se recomandă să o avem mereu la noi pentru orice eventualitate.

Pelerină de ploaie – este cea mai ieftină alternativă a hainelor impermeabile.

 

Mulțumim,

Echipa eCalator.ro